Ryounkai Karate

bogu

Borstvest (do) en helm (men) waarmee bij Ryounkai getraind wordt

Ryounkai is een traditionele Japanse karatestijl. De stijl richt zich op de beoefening van full-contact bogu karate met gebruik van helm en borstvest. Het karate onderwijs van Ryounkai is gebaseerd op de 3 klassieke pijlers van het Japanse karate: Kihon, Kata en Kumite.

Ryounkai karate is op basis van Budo; een samenstelling van twee karakters uit het kanji: 武 (bu), dat oorlog, krijger, gevecht of vechter betekent en 道 (do), dat pad of weg betekent. Bujutsu is samengesteld uit de karakters 武 (bu) en 術 (jutsu). Dit laatste betekent techniek, vaardigheid of kunst. Budo omvat zodoende in traditionele zin alle vaardigheden en technieken (aanvallen, grijpen, wapens etc.) van een samoerai of andere Japanse krijgers. Karate-do (de weg van de lege hand) is een van deze budo krijgskunsten.

Verwarrend al die Japanse termen? Zie hier een mooie woordenlijst met Japanse karate termen Nederlandse vertaling!

Ryounkai is voortgekomen uit Gensei Ryu. Gensei Ryu is opgericht in 1950 door Sensei Seiken Shukumine. In de daarop volgende periode vond een aantal afsplitsingen plaats. Eén daarvan was Ryounkai, een karatestijl geleid door Sensei Norio Kayama. Sensei Kayama introduceerde een aantal vernieuwingen in de oude trainingsmethode. Het belangrijkste was het gebruik van de Bogu (bescherming bestaande uit borstvest en helm). Hiermee kan een echt gevecht worden nagebootst, zónder de verwondingen die dat met zich zou meebrengen.

Centrale training 17 juli 2011 (43v2)Eén van Sensei Kayama’s leerlingen is Sensei Yasuo Takahashi. In 1974 introduceerde Sensei Yasuo Takahashi Ryounkai Karate in Nederland. Sensei Takahashi geeft nog steeds zelf les in alle dojo’s en stelt hoge eisen, zowel aan zijn leerlingen, als aan zichzelf.

Ryounkai heeft 7 verschillende trainingslocaties in Nederland. Afgezien van Delft kan je ook trainen in Amstelveen, Diemen, Elst (Gld), Haarlem, Heerhugowaard, Krommenie. Via de centrale website van de vereniging kan je hier meer informatie over vinden.